Ot van Daalen: De belangrijkste voorwaarden om persoonsgegevens te verwerken

Een organisatie die persoonsgegevens wil verwerken moet zich aan een aantal regels houden. We horen vaak dat we vooraf over zaken moeten nadenken. Maar dat is zo algemeen en niet helder als vanaf 1 januari 2016 er boetes kunnen worden uitgedeeld. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je nu op letten en wat betekent dat voor organisaties? Waarom zou ik mij daarover druk maken? Advocaat Ot van Daalen legt dat kernachtig uit aan Brenno de Winter . Deze aflevering is mogelijk gemaakt door Surfnet.

Organisaties die hun privacy en beveiliging beter willen regelen kunnen terecht bij Surfnet voor concrete tips om beveiliging en privacy beter te regelen. Natuurlijk is het beschermen van privacy niet alleen iets voor organisatie. Op de website van het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming staat een nuttig document ‘Grip op Privacy’ om de ingewikkelde Wet bescherming persoonsgegevens te ontrafelen en om te zetten in handelingen om beter aan de wet te voldoen.

Iedereen is ook persoon en burger die zelf het nodige kan doen om voorzichtiger om te gaan met persoonsgegevens. Op de website Veilig Internetten staan nuttige tips om uw privacy beter te beschermen. Wie een stap verder wil gaan en meer goed wil regelen om de privacy online beter te beschermen kan ook kijken op de Privacy Toolbox van Bits of Freedom.

We stonden al eerder stil bij de verandering in de wetgeving rond het omgaan met persoonsgegevens. Toen vertelde Sergej Katus wat de aankomende meldplicht datalekken betekent voor organisaties en wat de belangrijkste wetswijzigingen zijn: