Arrestaties bij scholierenprotesten in Ede

Na de rellen van afgelopen vrijdag her en der in het land, was het vandaag in Ede weer raak. Rond het midEen van de arrestatie na de rellen in Ededaguur waren er in het centrum vele honderden jongeren die met eieren gooiden, borden omver werpen en massaal scanderen. Groepen jongeren renden her en der door het winkelcentrum heen en het leek erop dat gebeurtenissen elkaar snel opvolgden.
 
Elf jongeren zijn opgepakt en afgevoerd (zie foto). Wat ze precies gedaan is, bleef onduidelijk. Na verhoor op het politiebureau zijn ze weer op vrije voeten gesteld. Waarschijnlijk heeft dat te maken met zwaar vuurwerk dat werd afgeschoten.
 
De sfeer was wat broeierig, maar niet te typeren als agressief. Eerder kwam het wat jolig en schreeuwerig over, waarbij het sterk leek dat ze nogal uitgelaten waren. Er waren nergens leuzen te horen, die enige referentie hadden met de reden voor de staking te maken hadden: het aantal lesuren dat naar beneden zou moeten worden bijgesteld.
 
Ondanks de overmacht van de jongeren, vond een agent (de man met de gele hes achterop de foto) de tijd om mij te proberen te verhinderen om foto’s te nemen. Ook vorderde de agent legitimatie in de vorm van een perskaart op uiterst agressieve wijze. Hij weigerde zich op te legitimeren. 
 
Een redacteur van de Ede Stad maakt geen vermelding van de arrestatie, maar beschrijft de sfeer wel.

Laat een reactie achter