Technologie mishandelt bejaarden

Een van de redenen om de OV-chipkaart in te voeren is het vergroten van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De truc is natuurlijk de inzet van de poortjes die niet welkome gasten moeten tegenhouden en niet de RFID-techniek zelf. Maar overzien we bij een dergelijk systeem alle beveiligingsaspecten wel of verliezen we de fysieke veiligheid uit het oog?De 73-jarige Koos Spits werd in ieder geval slachtoffer van de poortjes lezen we in het AD. Want nadat hij met zijn chipkaart had ingecheckt gingen de poortjes open. Daarna gingen ze weer dicht, maar niet nadat de bejaarde man tussen de hekjes door was maar juist toen hij er nog tussen zat. Bloeduitstortingen zijn het gevolg en dat kan op oudere leeftijd ook anders aflopen.

Beveiliging en niet veiligheid nastreven
Wat je zou verwachten is dat het personeel toesnelt om de man te helpen. Een beetje EHBO’er weet dat koelen de zwelling kan tegen gaan. Dat zou voor de klant van de RET op dat moment de beste hulp zijn geweest. Maar het artikel meldt iets anders. Het personeel controleerde de OV-chipkaart en gelukkig: dat stukje techniek werkte goed. De klant heeft betaald.

Het vervelende voor meneer Spits is dat het dichtklappen een feature is en geen bug. Zou dat niet gebeuren dan loopt iemand door het poortje heen met in zijn kielzog meerdere mensen, die niet van plan zijn te betalen. Een dergelijke stroom zwartrijders moet dus worden afgekapt en om dat goed te doen moet enige kracht worden uitgeoefend. Dat doet de techniek correct.

Afweging
De vraag is natuurlijk of de belangenafweging een correcte is. Naarmate mensen ouder worden, zullen ze minder snel bewegen. Daar moet een systeem eigenlijk wel rekening mee houden. Tussen de forensen is de man misschien een uitzondering, maar aan de andere kant zijn er veel mensen op leeftijd die graag met het openbaar vervoer reizen. Ontwerp een systeem met dat in het achterhoofd, net als op mensen die langzamer zijn door bagage die ze meenemen.

De keus van het RET is heel duidelijk gericht op het maximaliseren van de omzet door zwartrijden tegen te gaan. Het bedrijf beweerde in de Tweede Kamer dat een voetbalstadion vol mensen dagelijks reizen zonder te betalen. Dus op jaarbasis vallen vele miljoenen te verdienen. Met dat in het achterhoofd hecht ik niet zoveel waarde aan de oplossingsgerichtheid van de onderneming als het belooft: “We nemen de klacht van meneer zeker in behandeling”

Beveiliging sturen
Beveiliging wordt gestuurd door economie en dat is in het geval van de heer Spits duidelijk het indienen van een schadevergoeding. Technologie die bejaarden mishandelt, krijgt dan namelijk een prijskaartje en be├»nvloedt de afwegingen die de RET maakt. Hoe gek het ook klinkt zo’n schadevergoeding dient de beveiliging. Maar de beste man wil dat niet en dat is best begrijpelijk. Je wilt niet altijd beter van een situatie worden en het is ook allemaal gedoe. Het doel is van A naar B gaan zonder je dag wreed te laten verstoren.

In de oude situatie met de strippenkaart en de losse stempelautomaat op de perrons vielen nooit gewonden. Hoogstens in de tram als de bestuurder te snel optrekt en de reiziger niet stevig staat. Dit is iets wat met het aantal automaten en de plaatsing ervan heel oplosbaar is. Vandaag wint de technologie. Stand mens versus machine: 0 – 1.

Laat een reactie achter