Rechter ontheft studenten van zwijgplicht

Drie beveiligingsonderzoekers mogen weer spreken over zwakheden in het ov-chipsysteem in Boston. De zaak is niet van tafel, maar een rechter ziet er weinig heil in.

Het besluit komt op het moment dat de eerste tijdelijke voorziening afloopt. Zo’n TRO of  temporary restraining order duurt maximaal tien dagen. Het vervoersbedrijf voor de regio Boston, de MBTA, vroeg vervolgens rechter O’Toole om een nieuw verbod, een preliminary injunction, tot 1 januari 2009.

Kansloos
Maar de magistraat ging niet mee in de argumentatie dat het onderzoek van de studenten een overtreding van de Amerikaanse Computer Fraud and Abuse Act was. De wet werd 22 jaar geleden geïntroduceerd om malware en andere aanvallen op computers te bestreiden. De verdediging heeft er vanaf het begin dan ook op gewezen dat deze wet niet van toepassing is en dat de studenten geen computers, maar RFID-chips en magneetstrips hebben onderzocht.

De rechter was het daarmee eens en beëindigde het spreekverbod. Hij gaf aan weinig heil in de zaak te zien en wees er ook op dat de wet niet bedoeld is om mensen het zwijgen op te leggen. Toch gaat de MBTA met de rechtszaak door en houdt het Zack Anderson, R.J. Ryan en Alessandro Chiesa zijn samen met hun universiteit, het gerenomeerde Massachussetts Institute of Technology, en professor Ron Rivest aansprakelijk voor de schade als gevolg van het onderzoek.

Teleurgesteld
De Electronic Frontier Foundation, die de studenten bijstaat, zegt in een persverklaring bij te zijn met de uitspraak. Voor de burgerrechtenbeweging is het belangrijk dat de vrijheid van meningsuiting voor beveiligingsonderzoekers is gewaarborgd.

Tegenover Webwereld erkent een woordvoerster desgevraagd het wel jammer te vinden dat de beslissing niet op basis van de vrijheid van meningsuiting is gemaakt: “Het gaat erom dat het verbod van tafel is.”

Problemen voor de MBTA

Of het ooit tot een rechtszaak zal komen is nu heel onzeker. De EFF durfde daar niet op vooruit te lopen. Wel is duidelijk dat de MBTA nu forse problemen heeft. Janice Loux, een bestuurslid van het vervoersbedrijf, heeft na aanleiding van de zaak het vertrouwen in de algemeen directeur opgezegd.

Ondertussen hebben de onderzoekers geen zin in het uitleggen van de problemen. “Het enige dat de studenten weerhoudt om de problemen met de MBTA op te lossen is de rechtszaak zelf”, vertelt advocaat Kurt Opsahl. “De MBTA zou er beter aan doen de aandacht te richten op het betaalsysteem in plaats van zinloze procedures te voeren.”

MBTA reageerde, ondanks diverse beloften, niet op een verzoek om commentaar.

Geef een reactie