Benefiet voor Bigwobber-Wobs

Op 11 juni is er een benefiet voor een transparante overheid, waarvoor we u natuurlijk van harte uitnodigen.
powered by: BigWobber.nl, Stichting Vrijschrift, Open Innovation Capital

17:30 – laat, Pickup Club, NDSM-werf, tt Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam

Betaal 10 euro entree voor het volgende programma en drink en eet voldoende – want de opbrengst van de entree gaat naar de stichting Vrijschrift, evenals de opslag op de drankjes en hapjes. Zodat zij de proceskosten kunnen betalen waarmee we de overheid helpen in hun overgang naar transparantie.

Transparantie komt uiteindelijk  ons allemaal ten goede, want het verbetert de kwaliteit van het bestuur, scheelt de overheid tijd en we helpen onze overheid verstandiger om te gaan met ons belastinggeld.
Big Wobber Benefiet – benefit for all – programma
17.30                 Inloop
18.00 – 18.05     Opening door Wiebe van der Worp, voorzitter stichting Vrijschrift
18.05 – 18.15:     Hoe transparant verloopt Wobben? Introductie door Brenno de Winter
18.15 – 18.45:     Debat transparant bestuur: van achterkamer tot controleerbaar proces.
Met deelname van o.a. hacker en activist Rob Gonggrijp; secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning; hoofdredacteuren van diverse media en ambtenaren
18.45 – 19.30:     Hapjes en drankjes*
19.30 – 19.45:     Oprichting Transparante Zaken. Door Brenno de Winter
19.45 – 20.00:     Verkiezing meest transparante ambtenaar. Presentatie door Brenno de Winter
20.00                 Borrel, socializen en vooral: je filantropische instincten volgen

Iedereen in Nederland mag weten hoe een overheidsbesluit tot stand is gekomen, dat is bij wet geregeld: de Wet Openbaarheid Bestuur. Als jij of ik  gebruik willen maken van deze wet, kloppen we bij de betreffende overheidsinstantie aan en met een beetje geluk krijgen we de stukken gewoon aangeleverd. Heel af en toe hoef je daar niet eens om te vragen – dan staan de besluiten op de website  van de betreffende overheidsinstantie. Meestal echter moet je een formeel verzoek indienen, en het is meer regel dan uitzondering dat je uiteindelijk via de rechter de openbaarheid van stukken af moet dwingen.

Wet Openbaarheid Bestuur en journalistiek
Brenno de Winter is journalist, en zoals vele journalisten maakt hij regelmatig gebruik van de Wet Openbaarheid Bestuur. Hijn vond het maar raar dat er meerdere WOB-verzoeken over hetzelfde onderwerp ingediend worden: zonde van de tijd van de indiener, en zonde van de tijd van de overheidsinstelling.

BigWobber.nl
Dus publiceert Brenno de Winter die WOB-verzoeken – en stukken – op bigwobber.nl Inmiddels doen een aantal andere journalisten dat ook. Zodat iemand anders niet opnieuw hetzelfde WOB-verzoek hoeft in te dienen; en overheden kunnen zien hoe de besluitvorming bij collega’s over een zelfde onderwerp tot stand is gekomen.  Informatie delen en beschikbaar stellen.
Wat een tijd, geld en moeite besparen we ons daarmee….

Weerstand tegen verandering
Bigwobber.nl Een win-win situatie zou je denken. Sommige gemeenten vinden het een goed idee – maar bij een test in maart blijkt dat een aantal gemeenten de hakken in het zand zetten en zich verzetten inzage in gevoerd beleid te geven. Zinloos, uiteindelijk is  de gemeente verplicht de stukken openbaar te maken. Maar allá. Elke innovatie brengt weerstand met zich mee. Ook anno 2009.

Alle gemeenten en provincies hebben een WOB-verzoek gekregen over het nakomen van hun verplichting mbt de digitale toegang tot de overheid. Honderden gemeenten hebben de informatie direct toegestuurd en één gemeente heeft de stukken ook gelijk op hun eigen website gezet.

Proceskosten vooruit betalen

22 gemeenten, drie provincies en één bestuursorgaan laten het liever op een bestuursrechtprocedure aankomen. Tegenwerking zoals achterhouden van documenten, informatie weigeren, leges  opvoeren en  daarmee het onderzoek vertragen: de voorbeelden zijn legio. Waar de overheid kan terugvallen op de belastingbetaler als sponsor moet Brenno zelf e griffierechten van 150 tot 300 euro per gemeente of provincie neertellen om het voor de rechter te kunnen brengen, expertise in te huren om de zaak op de juiste manier te voeren en nachten doorhalen om tijdig te reageren.

Op dit moment staat de teller op ruim €7.000 aan geschatte kosten, een fors bedrag voor een eenpitter. De stichting Vrijschrift springt bij en vandaar de benefiet op 11 juni 2009 om 17.30 uur op de NDSM-werf.

Help de overheid in de overgang naar transparant bestuur en help onderzoeksjournalisten hun werk te doen. Kom naar de benefiet, betaal €10,= entree voor het goede doel en betaal teveel voor drankjes en hapjes – want de opbrengst gaat naar het goede doel.

Meteen doneren kan natuurlijk ook op giro 4241287 ten name van Stichting Vrijschrift, Workum

Elke dinsdagmiddag houden we open office – meldt het een van ons even als je langskomt – dan zorgen we dat we er zijn.

Open Innovation Capital * NDSM-loods tt Neveritaweg 15 N10 * 1033 WB Amsterdam
Ruud Vriens 06-22795592 / ruud@rednose.nl
Layana Mokoginta 06-20011181 / layana@purpura.nl
Eva de Klerk 06-52474127 / mail@evadeklerk.com

Laat een reactie achter