Statement over verhoor TLS

Woensdag 22 juni 2011 om 14:00 wordt onderzoeksjournalist Brenno de Winter door de recherche gehoord over zijn onderzoek naar manco’s in de beveiliging van de OV-chipkaart. In januari kwam het nieuws naar buiten dat met standaard beschikbare programmatuur en een apparaat van dertig euro de OV-chipkaart eenvoudig te kraken is. Daarbij bleek uit onderzoek dat veel van de dubieuze transacties door het verantwoordelijke bedrijf Trans Link Systems niet werd ontdekt.De demonstratie van het falen van de kaart volgde op vier jaar onderzoek en tientallen onthullingen over problemen rond het betaalmiddel voor het openbaar vervoer. Dat dit noodzakelijk is om goed te onderzoeken, is ook het logisch gevolg van de houding van het bedrijf achter de kaart Trans Link Systems. Dat heeft namelijk bij herhaling geweigerd inhoudelijk informatie te verstrekken over het systeem. Onder omstandigheden hebben journalisten een rechtvaardigingsgrond om de wet te overtreden.

 

“Hier is dus sprake van een noodzaak, omdat na vier jaar onderzoek het niet anders kon. Ik ben hoffelijk geweest door vooraf te waarschuwen en tijdens het onderzoek zelfs de Nederlandse Spoorwegen uit te nodigen mee kijken”, zegt De Winter. “Als je als journalist je werk doet om die misstanden aan de kaak te stellen moet je dat ongehinderd kunnen doen. Dat het nu nodig is kosten te maken voor een advocaat en er druk op mij en mijn omgeving uit te oefenen, werkt voor mijn werk als journalist verstikkend.”

 

Ook uit de beschikbare informatie van het Openbaar Ministerie blijkt nu opnieuw dat de detectie Trans Link Systems op kernpunten faalt. De problemen zijn nog altijd niet opgelost en nog wekelijks melden mensen zich met nieuwe problematieken. Een voorbeeld is dat geblokkeerde kaarten na verloop van tijd toch weer blijken te werken. De Winter: “De chipkaart is nog steeds een betaalmiddel, waarmee wel erg eenvoudig is te rommelen. Sinds januari lijkt er bitter weinig te zijn veranderd. Wel is duidelijk dat voor het opsporen van een enkele zwartrijden heel veel opsporingscapaciteit moet worden ingezet. Dat was bij een zichtbaar kaartje toch niet zo.” Op 30 juni 2011 wordt de OV-chipkaart verplicht in een groot gedeelte van het Nederlandse openbaar vervoer.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft toegezegd de Winter te steunen en inmiddels een verklaring ter beschikking gesteld om bij het verhoor te voegen. Ook kamerlid Farshad Bashir van Socialistische Partij heeft inmiddels een statement afgegeven:

“Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-Chipkaart, heeft miljarden euro’s aan overheidsgeld gespendeerd aan een kaart die niet alleen slecht functioneert, maar ook nog eens zo lek is als een gieter. Een gespecialiseerde professor vergeleek de OV-Chipkaart in 2008 al met een open portemonnee. Iedereen kon erin. Sindsdien heeft TLS ondanks felle druk van onder andere de SP helemaal niets verbeterd aan de beveiliging. En nu een journalist dit zonder enig eigen belang aan de orde stelt, probeert TLS hem monddood te maken door aangifte te doen. Dat is de wereld op z’n kop. TLS, ga je kaart verbeteren in plaats van journalisten pesten!”