Red de KvK! Doneer je ondernemersidee

Wat moet je doen als je zelf te fantasieloos bent om te innoveren, maar het wel je kerntaak moet worden? Dan laat je andere mensen met ideeën komen en stel je de echte briljante geest juridisch kalt.

Dat is kortweg de marsroute van de Kamer van Koophandel. Zij zijn met een aantal commerciële organisaties medeorganisator van de Dutch Open Hackhaton waar mensen worden gevraagd om leuke dingen te doen met de dataset van de Kamer van Koophandel en zo met nieuwe initiatieven te komen:

Geen open data

“We dagen jou uit om met de dataset van de Kamer van Koophandel aan de slag te gaan om creatieve en innovatie oplossingen te bedenken voor het thema Entrepreneurship. Denk aan een app om de ideale vestigingsplaats te bepalen. Of een tool om als beginnend bedrijf een sparringpartner te vinden onder de door de wol geverfde ondernemers.”

Hoe uitnodigend het ook klinkt: het is niet waar. Wie namelijk verder kijkt bij wat er nu eigenlijk beschikbaar komt, leest duidelijk dat de data zelf niet beschikbaar wordt gesteld. Een deel van de data is fictief (dus nep), terwijl geen van de ontwikkelaars met de data zelf mag stoeien. Ze krijgen via een filter toegang tot de gegevens. Het is dus geen open data.

Ideeën monopoliseren

Het worstje dat de vrijwilligers wordt voorgehouden zijn goodies en een prijzenpot van €15.000. Allemaal met de zweem van open data zodat we er allemaal beter van worden. Leuk verzonnen om anderen voor je karretje te spannen om producten te maken.

Ondertussen werkt de KvK er hard aan om na de hackathon de dataset geslotener dan ooit te maken. Een wetswijziging moet namelijk regelen dat de met publiek geld betaalde dataset met informatie over bedrijven onder het databankenrecht valt. Onder het motto: leuk idee, maar de wet maakt het onmogelijk of heel duur om er ook zelf iets mee te doen. Tenminste als dat juridisch droog te houden is.

Minder

Deze hackathon heeft dus niets met open data te maken. Sterker nog: de wetswijziging draait een innovatief open data project als OpenKVK de nek om. Verstoort de KvK de markt? Als dat zo is dan stopt het overheidsorgaan daar binnen een jaar na vaststelling mee. Bij die strategie zoekt de overheid nu uw hulp. Aanmelden kan tot 31 oktober 2015 en deelname is gratis. Dat dan weer wel: een doekje voor het bloeden.