Over Brenno

Brenno de Winter (1971) is een bevlogen expert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT. Op vijfjarige leeftijd schreef een eerste computerprogramma. Al vroeg ontdekte hij de zwakheden aan technologie en kwam in contact met de hackerscene. Hij programmeerde, werkte aan kwaliteitssystemen en vooral informatiebeveiliging en privacybescherming.

Na de aanslagen van 11 september 2001 stortte hij zich op onderzoeks­journalistiek. Na het kraken van de OV-chipkaart in 2011 en het tonen van honderden datalekken in datzelfde werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar. Ook won hij voor zijn onderzoek naar datalekken onder de werktitel ‘Lektober’ de prijs van de ‘Internet Society’ (ISOC). In 2016 legt Brenno zich meer toe op algemene onderzoek en is hij gestopt als journalist.

Hij is als veel gevraagd expert actief lezingen, ontwikkelen van lesstof en simulaties, geven van trainingen, het ondersteunen van organisaties, het doen van (soms zeer complex) onderzoek en het schrijven van boeken. Brenno de Winter heeft meer dan 2.000 datalekken onderzocht en schreef onder andere boeken als Digitale Stormvloed, De Rode Hack, Privacy in het Informatietijdperk, Bescherming tegen cybercrime, Open Kaart en Linux in de Praktijk. Zijn meest recente boek is de ‘Survivalgids voor de Digitale Jungle’.

Foto: Ivar Pel